Op 5 december 2011 kwam de eerste koppel biologische legkippen in de stal. Voor ons een bijzonder moment!

Om op Zandweg 2 een gezond bedrijf te hebben staan, wilden we graag een extra tak opzetten op eigen locatie. De stap naar een biologisch legkippenbedrijf heeft sinds 2001 al gespeeld. Deze tak sprak ons qua arbeidsverdeling (combinatie met melkvee) en financiele vooruitzichten aan. Het heeft echter dus bijna 10 jaar geduurd voordat we toestemming van anderen om dit mogelijk te maken (eigenaar, gemeente, financier).

Het zijn biologische legkippen, die we voor de productie van eieren hebben. Als 17e weekse hen komt een koppel kippen (met allemaal dezelfde leeftijd) bij ons in de stal. Na circa 3 weken kunnen we de eerste eitjes vinden en dan blijven ze bij ons totdat ze rond de 80 weken zijn. Al die tijd leggen ze eieren. Reden waarom ze weggaan is dat de schaalkwaliteit dan minder wordt. De eieren komen allemaal in doosjes in de winkel terecht, en de consument wil niet dat er meteen 3 eieren kapotgaan bij het oppakken. Met voeding kunnen we daar wel iets in sturen, maar niet tot het oneindige. De kippen gaan allemaal uit de stal, worden geslacht in Friesland en gaan dan verder als biologische soepkip of andere biologische kipproducten. Na schoonmaken en ontsmetten van de stal is deze dan weer gereed voor een nieuwe ronde.

De eerste twee rondes hadden we witte kippen – Amberlink-, de derde ronde zijn we gestart met Brown Nick (bruine kippen). Samen met de voorlichters van de hennen, voerleverancier en de dierenarts proberen we de kippen op een zo gezond mogelijke manier een goede productie te laten halen. De huidige koppel zal waarschijnlijk tot zomer 2015 blijven. Nieuwe hennen moeten we ongeveer een half jaar van te voren bestellen (broedeieren leggen, 3 weken in de broedmachine, 17 weken bij de opfokker).   

Onze kippentak is biologisch gecertificeerd voor zowel de Nederlandse als Duitse markt. Deze strenge controles zorgen ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Om een aantal punten te noemen: de kippen kunnen dagelijks allemaal naar buiten, ze krijgen biologisch voer, in de uitloop wordt geen kunstmest gebruikt en geen gewasbeschermingsmiddelen, er wordt voldaan aan de normen qua ruimte binnen en buiten en er wordt voldoende afleiding gegeven in de vorm van pikemmers/ graan of luzerne.

Eieren worden geleverd aan Gebr. Van Beek in Wehl bij Doetinchem, waar ze nogmaals gesorteerd worden en in de doosjes worden gedaan. Biologische eieren van Van Beek gaan ook in huismerk van diverse supermarkten (www.vanbeekgroup.nl, www.blijekip.nl)

logo blije kip logo van beek